78147

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Gustimilián Pazderka (80.78.146.242) --- 3. 6. 2007
Re: dotace

Radim Polášek:

>Přesně takhle jsem to myslel. Když někdo připravuje med pro svůj prodej ze
dvora, dá si zatraceně pozor, aby kvalitní med nemíchal s nekvalitním, kde
mu třeba něco ujelo. Protože by musel s cenou jít dolů a tratil by na tom.
Zatímco s vykupovaným medem se to děje zřejmě pořád.<
......

Tak to prrr. Medy se vrací včelařům od váhy, když jsou to prokazatelně viditelné či chuťově podezřelé a nenapravitelné sračky. (železná chuť či sudy, celá cihle odhadem z podlahy vepřína na dně, atp.) Také se dodávky popisují dodavatelem a přelívají atp. kvůli zárukám. Mě šlo spíš o falšování a pytlíkování s cukry. Nejdou samozřejmě tedy vidět např. střepy a makadam, lžíce na dně či písek. Ale k tomu je ta fitráž. Takže to si zase myslet nemusíš.

U vody například náprava jde učinit, ale stojí peníze a když si spočítáš jen např. odpar 1% vody z 1t medu, nedivím se srážkám při výkupu.

Také by jsi nesměl jíst párky, salámy, saláty, mouku, a prostě nic co pochází z velkých zpracoven. Nemluvím o vínech a alkoholech vůbec. Prostě filtry a homogenizace při zpracování tekutin a směsí, zkrátka velkovýroba u výživy obyvatelstva je jedinečná a nenahraditelná. (jako přispění včel k opylení ;-) )


G.Pazderka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23043


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 3. 6. 2007
Re: dotace

Tomu rozumím, že nějaké jasné vady nebo podezřelá chuť se vrací. Ale med
třeba dva roky skladovaný, včelařem minimálně jednou rozehřívaný, aby vůbec
šel ve výkupu přelít nebo to, že včelaři je jasné v polovině zimy, že mu
spoustu medu zbude do příštího roku a rozhodne se vybrat ten horší, rozehřát
a dát ho do výkupu, to všechno vykoupeno je. Potom se to všechno musí zase
rozehřát, aby se to vůbec mohlo filtrovat a homogenizovat, do toho přijde
ještě třeba nějaká dávka s rezavého medometu s stopami železa nebo zinku,
která prošla kontrolou a výsledek je, že potom homogenizovaný med se blíží
chutí i kvalitou - aktivitou enzymů spíše tomu medu dva roky skladovanému a
vícekrát zahřívanému než čersvému. I když původně byla většina z
homogenizované dávky třeba kvalitní med.
Je potom velký rozdíl, aspoň si to myslím, kdyby se výkupci povedlo vykoupit
med od včelařů třeba ještě tekutý po vytáčení, takže se vůbec nemusí
zahřívat kvůli přelívání a kontrole kvality a třeba ještě jako tekutý ho
zpracovat jako jednodruhový, takže by se kvůli homogenizaci zahříval jen
minimálně nebo když takový med, třeba řepkový nebo jiný květový, vykoupený
jako tekutý a tudíž nezahřívaný, uskladní na nějaký měsíc a na konci
včelařského roku ho rozehřeje a smíchá a zhomogenizuje s nějakým jiným
kvalitním medem, takže takový med je zahříván maximálně jednou a aktivita
enzymů v něm je vysoká.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Gustimilián Pazderka" <e-mail/=/nezadan.iol.cz>
To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Sunday, June 03, 2007 1:38 AM
Subject: Re: dotace


> Radim Polášek:
>
> >Přesně takhle jsem to myslel. Když někdo připravuje med pro svůj prodej
ze
> dvora, dá si zatraceně pozor, aby kvalitní med nemíchal s nekvalitním, kde
> mu třeba něco ujelo. Protože by musel s cenou jít dolů a tratil by na tom.
> Zatímco s vykupovaným medem se to děje zřejmě pořád.<
> .....
>
> Tak to prrr. Medy se vrací včelařům od váhy, když jsou to prokazatelně
> viditelné či chuťově podezřelé a nenapravitelné sračky. (železná chuť či
> sudy, celá cihle odhadem z podlahy vepřína na dně, atp.) Také se dodávky
> popisují dodavatelem a přelívají atp. kvůli zárukám. Mě šlo spíš o
> falšování a pytlíkování s cukry. Nejdou samozřejmě tedy vidět např. střepy
> a makadam, lžíce na dně či písek. Ale k tomu je ta fitráž. Takže to si
zase
> myslet nemusíš.
>
> U vody například náprava jde učinit, ale stojí peníze a když si spočítáš
> jen např. odpar 1% vody z 1t medu, nedivím se srážkám při výkupu.
>
> Také by jsi nesměl jíst párky, salámy, saláty, mouku, a prostě nic co
> pochází z velkých zpracoven. Nemluvím o vínech a alkoholech vůbec. Prostě
> filtry a homogenizace při zpracování tekutin a směsí, zkrátka velkovýroba
u
> výživy obyvatelstva je jedinečná a nenahraditelná. (jako přispění včel k
> opylení ;-) )
>
>
> G.Pazderka

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 23044


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu